Haber

Anayasa Mahkemesi toplu sözleşme ikramiyelerindeki şartı iptal etti

ANKARA (İGFA) –Anayasa Mahkemesi (AYM), kamu görevlilerinin toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmeleri için yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye olmalarını zorunlu kılan düzenlemeyi iptal etti.

Kanun’un 11’inci maddesiyle Anayasa Mahkemesi, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin değişen ek 4. maddesinde yer alan “yüzde 2” ibaresini iptal etti. Buna göre, kamu görevlilerine toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesini öngören düzenleme, Toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde 2’sini üye olarak kaydeden sendikalara üye olmak Anayasa’ya aykırı bulundu.

Baraj uygulamasının antidemokratik olduğunu belirten Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Lideri Hasret Akarken, yüzde 2’lik sendika barajının hukuksuzluğuna başından beri karşı çıktıklarını belirtti. Bu konuda kararlı duran sendikalardan biri olduklarının dikkatle altını çizen Akarken, yüzde 2 sendika barajı meselesinin çalışanların hak ve çıkarları gözetilmeksizin kişisel çıkarlarını ön planda tutan bazı kesimler tarafından desteklendiğini söyledi. Bu desteklerin ardından demokrasiye, hukuka, sendikal özgürlüğe, kalkınmaya ve çalışma barışına engel teşkil edecek yüzde 2 sendika barajının getirildiğini belirten SAHİM-SEN Lideri Akarken, SAHİM-SEN olarak dava açtıklarını da hatırlattı. Bu antidemokratik uygulamaya karşıyız.

AYM, YÜZDE 2’LİK ZARARIN ‘HUKUKSUZ’ OLDUĞUNU SÖYLEDİ, ADALET YERİNE GELDİ

Bu antidemokratik uygulama kapsamında birçok sendikanın birlikte hareket ettiğini belirten Akarken, “Yüzde 2 sendika barajı konusu Anayasa Mahkemesi’nde görüşüldü. Sonuç olarak; Anayasa Mahkemesi yüzde 2’lik sendika barajını hukuka aykırı bularak iptal etti. Kısacası adalet yerini buldu. Hak-hukuk-adalet ve liyakatten yana, vakit kaybetmeden yola devam etmek gerekiyor. Kamu Birlikleri Kanunu’nun 26.01.2007 tarihli olduğu sıklıkla dile getirilmektedir. 4688 yeniden yapılandırılmalıdır. Daha önce yapılan hatalara yenilerinin eklenmesini önlemek adına bu konuda STK’larla birlikte çalışmalıyız. Dün önce yüzde 1, sonra yüzde 2 eşikleriyle hak kaybı yaratıldı. Yüzde 2 barajıyla eksik ücret alan kamu çalışanlarının mağduriyeti giderilmeli, toplu sözleşme ikramiyesi adı altında devletin kasasından çıkan ödemeler iptal edilmelidir. “Maaşın emekliliğe yansıyan tek kalemi bir an önce hayata geçirilmeli” dedi.

Adaletin herkes için gerekli olduğunu ifade eden SAHİM-SEN lideri Akarken, “Memurun emekli sandığı, giyim yardımı, taban maaş, ek gösterge, ulaşım ücreti, terfi güncellemesi, yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması gibi birçok yasal düzenlemeye ihtiyacı varken, 4688 sayılı yasanın dışına çıkması anlaşılabilir bir durumdur.” “Öyle değil. Kişisel çıkarlara dayalı sendikal zihniyeti kabul etmiyoruz” yorumunu yaptı.

ispirhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu