Tüm Kooperatifler Kooperatifler İçin Toplandı
21 Aralık Dünya Kooperatifler Günü nedeniyle tarımda faaliyet gösteren üst düzey birlikler, 209 kooperatif lideri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri Muğla’da bir araya geldi. Yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen yemekli toplantıda “Yerli Kırsal Kalkınma Modeli Muğla” projesinin lansmanı yapıldı.
Aynı gün Muğla ili Bodrum ilçesi Yalıkavak Mahallesi’nde faaliyet gösteren Muğla Bölgesi Su İşleri Kooperatifleri Birliği, günlük 1 ton eser kapasiteli Dondurucu ve Soğuk Hava Deposu’nun açılışını yaptı. GEKA’nın desteğiyle “Muğlalılar Kendi Balığını Besliyor, Balıkçılar Geliştiriyor” projesini hayata geçiren Birlik, sadece Muğla’ya değil Türkiye’nin birçok yerine sağlıklı balık göndermeyi hedefliyor.
programda Barış Saylak, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü ek bekar konuklarla ilgilendi. Vali Yardımcısı İsmail Soykan, Su Ürünleri ve Su İşleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz, Daire Başkanı Tanju Özdemirden, Or-Koop Başkanı Ahmet Çetiner, Sür-Kopp Başkanı Ramazan Özkaya, Köy-Koop Başkanı Eray Çiçek, kooperatif liderlerinin yanı sıra sendika liderleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. .
Kooperatifleri konu alan kısa film ile başlayan etkinlik konuşmalarla devam etti.
GEKA’nın desteğiyle hayata geçen İl Müdürü Barış Saylak, “Hayalimizdi, gerçekleşti” dedi. Adını verdiği ve lansmanını yaptığı “Yerli Kırsal Kalkınma Modeli Muğla” projesinin tanıtım sineması geceye damgasını vurdu.
programda konuşma Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, şunları söyledi: Mesleğe ilk başladığımda Muğla’da tarım ve turizmin asla farklı ele alınamayacağını belirtmiştik. İlk görüşmemizde Muğla için çok değerli olan tarım ve turizm sektörlerini birleştireceğimizi, ardından üretici örgütlerini tek çatı altında toplayacağımızı konuşmuştuk. Pandemi süreci, orman yangınları ve Rusya-Ukrayna savaşı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de üretimde girdi maliyetlerini artırdı. Bu krizler sayesinde tarımın değerini çok iyi anladık. Dışarı çıkmanın zor olduğu günlerde sendika liderleriyle çalıştık. 3 yıl sonra bugün geldiğimiz noktada Muğla’da bu organizasyonu kol kola omuz omuza yürütebilirsek ne mutlu bize. Üretimden aldığımız güçle üreticilerimizin refah düzeyini yükseltmek, sosyo-kültürel gelişimlerini sağlamak ve Muğla bitki örtüsünde ortaya çıkan eserleri markalaştırıp pazarlamak en büyük hedefimiz” dedi.
Kooperatiflerin yarattığı ekonomik değerin vurgulanması Su Ürünleri ve Su İşleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay “Türkiye genelinde 500’ü Muğla’da olmak üzere 10 bine yakın kooperatifimiz var. Maalesef ürettiğimiz ekonomik fiyat karşılanamıyor. Japonya’da, özellikle bizde kooperatif sayısının yaklaşık yüzde 1’i kadar. Kooperatifler var ama ürettikleri toplam ekonomik değer bizimkinin 1000 katı. Bu anlamda kooperatiflere yeni bir düzenleme getirilmesi gerekmektedir. Ocak ayı itibariyle kooperatif kurmak zorlaşacak. Kurulması zor olan kooperatiflerin faaliyet göstermesi daha kolay olacaktır. Daha rahat bir ekonomik temele sahip olacaklar. Kooperatiflerin son derece değerli olduğunu biliyoruz. Kooperatiflere özel haklar veriyoruz. Tanıdığımız bu özel hakları artırarak, prim üreticilerimizle birlikte çalışacağız.”
Vali Yardımcısı İsmail Soykan “Çalışmamız boyunca kooperatiflerin değerini gördük. Tarımda çalışan çiftçilerimize kooperatif kurmalarını söylüyorduk. Muğla’ya geldiğimde bu anlamda büyük başarıların olduğunu gördüm. Bu yüzden hepinizi tebrik ediyorum. Kooperatiflerin artması değerli ama nicelikten çok niteliğinin de artması gerekiyor. Ülkelerin ve kooperatiflerin gelişmişlik düzeyleri reel orantılı olarak ilerlemektedir. Beraberlik doğar. Ortak paydada buluşmak ve hep birlikte gelişmek için var gücümüzle çalışacağız.”
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı